Ramazan


Dobro dosof Ramazan. Tvoj pocetak je milost, tvua sredina je oprost a tvoj kraj spas od ogin.
Allahove naredbe i zabrane se za ljudsko dobro. Sve principi se postajene da ljudji postignet cilj. Pa zbog oja, Allah sve so trazi da se rabota za ljudji ima goljem korist, isto take i sve so Allah zabranuje za ljudji vo tija ima goljema steta. İslamske ucenjaci uvek bilje vo potraznja za mudrosti vo molitve/ibadeti. Molitve/ibadeti ka bi se sagledalje da se sredstvo i da so oja sredstvo cujek ide ka cilj onda molitve ne bi bilje ka teret na ljudji kuje bi gljedalje so pobrgo da go frljet od sebe. Znaci sve ibadeti nam ni se sredstvo kuje ne noset prema cilj.
Generalno ke ljudji osnovni problem je so sakaje da zadovoljet svuje prohtevi bez mera, take da preterano se boret da postignet cilj da imaje pojce imovina, da zaradet pojce pare itd.. na oja nacin tesko je cujeku da rece dosta je, vec suprotno uvek trazi pojce. Na prvi stepen post/drzene ramazan ima za cilj da suzbije oja preterane zelje i neograncene prohtevi ke ljudji. So ramazan se saka da se sprecet oja sejtanske prohtevi.
Drugi stepen je ke so velji Muhammed aljejhisselam, “Post je stit, i nemojte slucajno dur drzite ramazan da bidete nemarne i da zborite loso. ako ve nekoj napane saka da se precka so vas mu recete ja som ramazanljija, ja som ramazanljija.” Ovda saka da se kaze da cujek i ka saka nekoj da go napane da na oja nacin spreci zakarujene i da se ima pomin. Drzene ramazan neje da cujek svuje strasti suzbije nego i da cuva svoj jezik da ne rece nesto loso i ruzno. Muhammed a.s velji da “imaje ljudji drzet ramazan alji samo sedet gladne i zedne”.
Post elji drzene ramazan propisan je od Allaha i spada vo pet İslamske nacela, principa. Allah vo Kur’an velji: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili, i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.” (Bakara 183-184) Post na osnovu druge molitve malo po tesko, zbog tija malo i psihicki da se cujek orahati, Allah spomina da je i narodam pred nas bif propisan/naredjen post, onda tija so se na put, so se bovne ne moraje da drzet ramazan. A Muhammed aljejhisselam ne obavestava da Allah velji: “Post je zaradi mene, negova nagrada ja ce dadem”. Pa zbog oja goljem sebap je da se drzi ramazan i tija so drzet ramazan na drugujet svet za vo dzennet ce ima posebna kapija “rejjan” kroz kua ce proidjaje za vo dzennet tija so drzalje ramazan.
Na druga strana cujek dur posti on ne jade i ne pije od tija so mu je dozvoljeno. Na primer nam musljimanam ni je zabraneto da jademe svinsko meso, zabraneto ni je da pijeme alkohol, alji dozvoljeno ni je da pijeme sokoj, voda, meso od krava, ovca itd.. a vo ramazan ni je zabraneto da jademe i pijeme i dozvoljeno od ka pocina vreme za sabah namaz pa sve du aksam. Na oja nacin nam volja ni ojacuje da mozeme svojoj dusi i svujem prohtevam da receme polako NE za tija so ni je zabraneto. Statistika dokazala da vo ramazan uvek imaje pomalo kradje, da pomalo imaje ubistva, da se sve loso so se rabota dosta se smanuje.
Ramazan se drzi isto da se saosecame so tija so nemaje, so se gladne, pa za tija se velji da “najaden ne razbira od hal/stanje gladnogo”.
Drzene ramazan ima goljema veza i so strpljene. Allah velji “trazite pomoc so namaz/klanane i so strpljene”. (Bakara 153) Muhammed a.s velji: “Post/drzene ramazan je pola strpljena”. Post je za Allaha i negova nagrada je goljema.
Pored oja drzene ramazan je vazno i za zdravje. Trebe da se posti da bi sme bilje zdrave. Cela godina organi vo telo radilje. So drzene ramazan jen mesec organi imaje vreme da odmoret.
Ujedno musljimani uvek idet na tija da im Allah oprosti grehoj so ge ucinilje, take da so drzene ramazan se oprastaje grehoj so se ucinete.
Neka ni je hajirljija i bereceten mesec Ramazan.

Hanifed Kajkuš

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram