ĐURĐEVDAN U GORI (FOTO I VIDEO)

Đurđevdan u Gori počinje urankom. U pet sati ujutro devojke i žene obučene u nošnje, pristizu u grupama kao buketi livadskog cveća. Narod je izlazio iz svojih kapija svečano obučen. Na uranku izlazi mnogo mladih. Svi se šetaju drumom kao na korzu i to više puta u oba pravca, od sela i ka selu. Žene i devojke beru travke da okite kapije, ali se venci ne pletu. Mladi bračni parovi, drže se za ruke. 

Đurđevdan '97
Goranci rade širom sveta kao poslastičari, šećerdžije, burekdžije, čevapdžije, pekari, razne građevinske zanate i svoje pečalbarske zarade ulažu u izgradnju kuća u Gori, a u kojim provedu najviše dva meseca u godini. Dr. Hasani u svom radu " Migracija stanovnika Gore " spominje izraz "nasledna pečalba", koja treba da se shvati kao vrsta monopola pečalbara jedne porodice, koja je godinama išla u pečalbu u isto područje ili grad. Goranci, željno iščekuju leto ili penziju da se vrate u Goru. Mnogi umru pre toga , a da nisu stigli da uživaju u svojim velelepnim kućama. Pošto su u leto svi u Gori na okupu, tada se organizuju svadbe, po nekoliko u jednom selu.

Proslava Đurđevdana nastavila se posle podne u 15h na Vlaškoj livadi. U okolini su sela, Rapča, Mlike, Kukaljane, Baćka i naravno Dragaš, a za Đurđevdan se dolazi čak iz inostranstva. Na livadi se okupi oko 3ooo ljudi. Žene i devojke su pretežno u nošnjama. Na gustoj pašnjačkoj travi, formira se kolo devojaka, belo kao niz bisera. Nad livadom blista Koritnik još uvek pod snegom.
Devojka u nošnji '97
Oko 16h pojavljuju se tupani (muzičari) sastavljeni od dva zurlaša i dva bubnjara. Sviraju goranska kola. Goransko kolo igra se uvek lagano i u istom ritmu. Iz kola se ne izlazi, samo se u kolo ulazi, te se stalno proširuje. Postepeno se u kolo hvataju i žene. One na sebi imaju terlik, strukirana crna satenska haljina sa dugim rukavima. Bubnjar se pred jednom od njih lomi, uvija i kleči jer ga je častila da svira za njenu buduću snahu, do koje se u kolo uhvatila. Nema nikakvog ozvučenja ni buke. Sve je dostojanstveno i otmeno.

Oro 1997.god
Žitelji 18 goranskih sela, koji uglavnom rade van Gore na prostoru bivše Jugoslavije i u Evropi, dolaze za ovaj dan kući. Da se sretnu sa svojima i provesele se, da im deca ne zaborave svoje korene, a mladi da upoznaju svoje buduće životne saputnike. Đurđevdan se u Gori slavi više dana i svaki dan u nekom drugom selu. U pojedinim selima momci se odevaju u žensku nošnju i organizuje se prava pozorišna predstava, najčešće imitacija svadbenih ceremonija.

Običaj potiče još iz turskih vremena. Pošto su Turci u vojsku uzimali mušku decu, seljani su se dosetili pa kada muško dete poodraste, odevali bi ga u žensku nošnju i tako dok mu ne prođe vreme za uniformu. Običaj je ostao pa se i danas uz Đurđevdan obeležava i Džambala.

Za žitelje Gore Đurđevdan je dan ljubavi, cveća, prijateljstva i pomirenja. To je dan kada se najveći broj devojaka i momaka zaljubi i kasnije venča.


VIDEO: ĐURĐEVDAN U GORI '79

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram