NA BALKANU NIŠTA NOVO-OPŠTINA DRAGAŠ/GORA- autor Alija Abdi



Otpočinjanem Briselskih pregovora između Beograda i Prištine počinje i "normalizacija odnosa" dve dijametralno suprostavljene pozicije po pitanju; Ko ima pravo na Kosovo? Potpisivanjem najnovijih sporazuma između dveju strana privodi se kraju "normalizacija odnosa".
Primećujem da se proces posmatra kao utakmica te se i Preko medija iznose rezultati u nečiju korist. Sa ovakvim jednim navijačkim pristupom u politici i navijači tumače rezultate shodno na kojim tribinama su zapali te se trude da navijaju vatrenije i od pravih navijača.
Da li je pobedio sever ili jug nije tema kojom bi želeo da ulazim u dublje analize. Već, gde su stanovnici Gore u svemu tome, Od toga da se jug i sever više jednom za svagda dogovore, najviše bi imali korist stanovnici Gore, jer se kroz istoriju pokazalo da svaki put kada se jug i sever tukli najviše su stradali "obični" navijači. 
Goranska narodna. "Ka se tepaje atoj magarina čutek jadet".(Kada se dvoje tuku strada najviše onaj ko je između)
Opština Gora je postojala u različitim oblicima od perioda između dva svetska rata kada su lokalne samouprave bile ustrojene i centralizovane po francuskom modelu kao srezovi i oblasti. Teritorija Gore je bila definisana kao srez. Posle drugog svetskog rata uz opštine, jedno vreme postoje gradovi i opštine zatim srezovi do 1967 godine. Pod komunističkim geslom bratsva jedinstva spajaju se dva sreza Gora i Opolje i formira jedna opština Dragaš pod punom kontrolom državnih i partiskih organa Komunističke partije.
Slabljenem uticaja Komunističke partije i jačanjem uticaja Beograda krajev 80-tih i početkom 90-tih u opštini Dragaš dolazi do deobe i formiraju se dve opštine Opština Gora i opština Opolje, kao i oštra teritorijalna podela dve etnicke zajednice. Opština Opolje nikad nije zaživela zbog neslaganja opoljskog dela stanovništva sa ovakvom podelom.
Posle sukoba Srbije sa zemljama NATO članica oko pitanja Kosova i formiranjem privremenih institucija-sada pod geslom multikulturalnosti- opština Gora se ukida, uprkos odluci UNMIK-a da se poštuje zatečeno stanje na Kosovu. Želja jednih (stanovnika Gore) da se otarase SPS-ovske prošlosti i na taj način ublaže osvetu večinske zajednice kao i osećaj neizvesnosti drugih je kumovala ovakvoj jednoj odluci. UNMIK donosi odluku o spajanju teritorije Gora i Opolje u jednu opštinu Dragaš. Ovim stanovnici Gore, kao jedan deo opštine Dragaš postaju manjina u opštini. I povrh Statuta koji je mogu reci pozitivan za stanovnike Gore, Statut nikad nije zaživeo upravo zbog majorizacije od strane opoljskog dela stanovništva (albanke nacionalnosti) ali i zbog oštre podele stanovnika Gore na dve opcije.
Ideju samostalne opštine počinje da propagira politička partija GIG od 2005 godine sa podrškom jednog dela međunarodne zajednice na Kosovu. Shodno ovome kao predstavnici goranske zajednice na Kosovu(GIG) podnosimo zahtev Prištini ali i Beogradu da se u pregovorima u Beču 2006 godine vrati pravo koje smo izgubili 1999godine a to je lokalno organizovanje zajednice. Prištinske institucije apriori odbijaju ovakvu ideju dok institucije u Beogradu prihvataju i uključuju opštinu Gora kao zasebnu opštinu u pregovorima 2006 godine.
Tadašnje rukovodstvo,tj Glavni odbor- Abdi Alija kao i izvršni odbor Rustem Ibiši a na ideju Glavnog odbrora počinju sa prikupljanjem potpisa podrške za formiranje opštine Gora. Sakupljeno je 3526 potpisa u cilju jasnijeg artikulisanja zahteva i potrebe za formiranjem opštine Gora. Peticija podrške je juna meseca 2006 godine predata Ahtisariju na sastanku sa manjinskim ne-srpskim zajednicama na Kosovu. Na žalost zahtev nije naišao na odobravanje. Opstrkcija tadašnje elite na Kosovu je bila više nego evidentna. Sa jedne strane prištinske institucije odbijaju naš zahtev za samostalnom opštinom sa odgovorom posle uspostavljanja Nezavisnog Kosova- kosovske institucije će same reštiti taj zahtev. Sa druge strane GIG ov zahtev Beogradu oko vraćanja prava na lokalnu samoupravu nailazi na odobravanje i GIG-u se daje mogućnost da kroz preglog kandidata za Koordinatora opštine Gora stanovnici Gore rešavaju svoje svakodnevne probleme koji su se godinama nagomilali. GIG prihvata ponudu te Glavni odbor predlaže mene (Abdi Alija) za Koordinatora za opštinu Gora. Izvršni odbor podnosti zahtev Vladi Republike Srbije za imenovanje novog Koordinatora za opštinu Gora što Vlada R. Srbije odobravai imenuje novog Koordinatora za opštinu Dragaš/Gora Te na ovaj način GIG želi da sačuva -sistem koji je bio pod lupom za gašenje iole malo kvalitetan obrazovani sistem, besplatno zdravstvo, socialnog davanja kao i ljudji koji su od 1999 godine ostali bez posla na teritoriji Opštine Gora a dobijaju primanja shodno zakonima R. Srbije.
Lokalnim izborima Opštinski koordinator menja formu i 2008 godine se organizuju po prvi put izbori Republike Srbije na prostorima Gore od 1996 godine te se izborima uspostavlja institucija Opština Gora sa svojim delimičnim ovlašćenjima koja su regulisana i kontrolisana Ministarstvom za Kosovo i Metohiju R. Srbije.
Danas posle Briselskog sporazuma ne možemo reći da smo dobili opštinu Gora. Ali možemo reći da institucija Koordinator za opštinu Dragaš/Gora do 2008 kao i "Opštna Gora" do 2015) dobija novu formu- delegata u ZSO ispred Goranaca koji bi kroz ovakvu institucionalnu formu a na osnovu kosovskih zakona štitio institucije prosvetu, zdravstvo, socialna davanja, tržište rada koje imaju osnove i u srpskim zakonima. Legalističkim rečnikom Koordinator za opštinu Gora Republike Srbije se legalizuje kroz delegata u ZSO a radi i sprovodi zakone Kosova "na srpski način".
Ostaje sporno pitanje; Ko će prestavljati stanovnike Gore!? Kako će se delegirati "viđeniji član zajednice i ko meri vrednost "viđenijeg" budućeg delegata. 
Jasno je da Opstina Dragaš(opoljski deo) ne želi da ulazi u jednu ovakvu igru i povrh toga što se sada "igra" po kosovskim zakonima. Ovim se ostavlja prostor političkim partijama koji žele da uzmu učešće i prigrabe taj "kolač" imenovanja delegata u ZSO ali time i deo političke moći koju ta mogućnost pruža. Stranka Adema Hodže sigurno hoće ali da li će uzeti učešće Vatan koji je do sada bio izrazito protiv ovakvog učešća. Da li će ignorisanjem ove mogućnosti napraviti istu "grešku" kao što je do juče pravljena sa druge strane bojkotom kosovskih sa izbora!? I jednima i drugima ali i "trećma" daje se prostor da se na jedan ovakav "legalan" način konsoliduju redovi i nastavi u nameri za dokazivanjem i vračanjem prava na lokalno organizovanje. 

Drugim rečima: Sve je isto samo njega nema!
autor: Alija Abdi



Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Moje Gore

Instagram