PETICIJA: ZAŠTITA GORANACA, POTISNUTA ETNIČKA MANjINA NA KOSOVU


Poštovani čitaoci,u mail-u koji smo dobili od strane francuske novinarke, Decroly Anne, stoji kako  apeluje na pomoć svim Gorancima koji su u procesu dobijanja azila na teritoriji francuske i zemljama Evrope. 


Peticija pokrenuta u elektronskoj formi nalazi se  na sajtu AVAAZ.ORG a za cilj ima da ukaže sa kojim se sve problemima i nedaćama suočava Goranski narod. Ukoliko peticija naiđe na veliki  odaziv to bi svakako skrenulo pažnji na Gorance, njihove probleme od neprihvatanja i nepriznavanja kao narod. Poticiju možete poslati na mail svim svojim prijateljima da bi i oni mogli potipsati,u našem je interesu da sakupimo što više potpisa.

Peticiju možete potpisati klikom na link AVAAZ.ORG . Forma za peticiju izgleda kao na slici ispod.


Peticiju potpisujete tako što ćete ubaciti vaš e-mail, onda vaše prezime i odaberete zemlju u kojoj boravite... Polje "zašto je ovo važno za mene" (fr "Pourquoi c'est important pour moi") popunjavate ako želite, nije obavezno.

PREVOD TEKSTA KOJI SE NALAZI NA SAJTU AVAAZ.ORG

Zašto je to važno

Mnogim Gorancima je uskraćena zaštita u Francuskoj sa obrazloženjem da je rat gotov na Kosovu. Ljudi koji žive u planinama južno od zemlje trpe svakodnevnu diskriminaciju od strane albanskih Kosovara koji pokušavaju da ih asimiluju ili proteraju sa svojih ognjšta. Gorance poistovećuju sa njihovim srpskim neprijateljima zbog sličnog jezika.

Srbi takođe odbacuju Gorance zato što su muslimani, ali i zato što većina Srba smatra da su Goranci ustvari Albanci zbog imena i prezimena.

Ukratko, od nezavisnosti Kosova, Goranci su u kosovskom društvu isključeni, ne mogu da učestvuju u društvenom ili političkom životu, njihovu imovinu stalno pljačkaju, ni policija ni pravosuđe Kosova ne izlazi u suret problemima Goranaca. Oni nemaju pristup poslu, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti.
Situacija je nepodnošljiva i jedini izlaz je imigracija.

U statutu Evropske Unije jedan paragraf je posvećen o zaštiti pripadnika manjina uprkos tome bezbroj goranskih porodica se prijavljuje za azil u Francuskoj konkretno ali pravo na zastitu im je uskraćeno.

Sada sa saznanjem u kakvim nepodnosljivim uslovima zive Goranci i njihove poredice,zahtevamo da oni budu zaštićeni i prihvaćeni ovde sve dok im se ne obezbedi zaštita u njihovoj zemlji.

Decroly Anne                                                             Obrada
www.avaaz.org                                                         Moja Gora

Instagram