HAMID ISLjAMI (1959-2013)



Hamid Isljami je bio jedan od naših najistaknutijih pisaca. Rođen je 1. Maja 1959 godine u selu Rapča u tadašnjoj FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija).

Pisanjem se bavio još od ranih srednjoškolskih dana kada su ga kao i sve mlade pesnike inspirisali ljubav i zivot. Ali 1987 godine je bio neki njegov književni pocetak, kada je prošao na jednom konkursu u Svrljigu sa pesmama pisanim na lokalnom jeziku Gore.



Pisao je na lokalnom jeziku Gore prvenstveno, ali zavisno od inspiracije pisao je i na srpskom jeziku.

Gora i sve ono što ona nosi, ljudi, priroda, običaji inspirisalo je našeg Hamida kroz njegovu bogatu književnu karijeru. Nažalost naš pesnik u poslednjim godinama svog života nije mogao da se pohvali pisanjem, jer kako su godine prolaze tako je i kod njega ponestajala volja za pisanjem. Naime čovek koji je objavio deset knjiga poezije i proze kao i nekoliko poznatih radova u različitim književnim časopisima prestao je da piše. U jednom intervjuu izjavio je kako nije mogao da gradi karijeru na tuđoj muci. Nažalost sve loše stvari koje su se dogodile u pokrajini sa koje potičemo ( Kosovo, Gora ) kao i sve loše stvari koje su zadesile naš narod poslednjih godina, nisu delovale inspirativno na njega.

Hamid Isljami je čovek koji je težio ka velikoj književnoj karijeri. I pored deset objavljenih radova ostao je veoma skroman, za sebe je uvek govorio da je bio i ostao lokalni pisac.

Hamid se našao u antologiji pisaca na lokalnim dijalektima, a njegove pesme i priče pojavljuju se u mnogim poznatim kjniževnim časopisima širom Kosova i Srbije.

Našao se i u antologiji pisaca sa Kosova i Metohije u kojoj čuveni profesor Danica Andrijević o Hamidu piše: " Isljami afirmiše goranski izgovor kao um etnički jezik. U lirskom diskursu ovog autora dijalekt očuvava arhaične slojeve narodne mudrosti i deluje inovantno i neobično. Ruralni arhetip, u formi i strukturi moderne pesme, dejstvuje energijom jezika, koja nosi fuziju starog i novog, tradicionalnog i modernog. Originalni spojevi Hamida Isljamija imaju i misaone poruke i semantičku nosivost. "

Poznati kritičar Zoran Vučić je uvek imao puno reči hvale o delima našeg pisca. A po pročitanim kritikama bićemo tako slobodni da kažemo da je najveći utisak na ovog kritičara ostavila knjiga " Među nas i vo nas" koja je objavljena 1993 godine.

Hamid se oprobao i u sliikarstvu međutim posle nekog vremena zaključio je da nije previše uspešan u toj grani umetnosti.

Polemiše se kako je Hamid spremao još dva romana ali ih nikada nije izdao. Hamid je živeo i radio u školi u selu Rapča, Gora, Kosovo. Posvecen je bio veri i svom voljenom unuku. Hamid Isljami je preminuo 2. aprila 2013. godine u Kruševcu, Srbija.

Njegova dela:
1990- "Poćivalište" ( poezija)
1993- "Među nas i vo nas" (poezija)
1995- "Devojka na konju" (poezija)
1995- "Jusuf i Dzemlja" ( drama)
1996- "Dolapče" ( priče)
1996-"Pisma iz gore" ( poezija)
1996-"Nebo u caši vode" (bajka)
1997-"Ogledalo ot kamen" (poezija)
1997-"Nibet Gori" (poezija)
2000- "Abdes duše" (zbirka)

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram