ANEMIČNI GORANCI NIKAD DO KRAJA

Unazad 20-ak godina i Goranci su počeli da se organizuju i stvaraju udruženja. Formirano je više udruženja, kako u Srbiji, Makedoniji i Kosovu-Gori,međutim, značajan prodor na širem javnom delovanju, nije učinjen.



Političke partije Goranaca počela su da nastaju svuda u regionu 2002, 2008 i 2009.
27. februrara 2011 godine u Beogradu održava se kongres Građanske Inicijative Goranaca, koji udara snažan pečat naraslom goranskom interesovanju za konačno pojavljivanje na političkoj sceni Srbije.
Međutim, kao i u svim ostalim partijama i udruženjima Goranaca u regionu, tako i polovinom 2012. godine nastaje zatišje u političkom delovanju GIG-a, odnosno goranske političke partije u Beogradu. Ovim se stiče utisak kao da smo mi Goranci anemični za duge staze odnosno da do sada još nismo uspeli da održimo kontinuitet i idemo do kraja.
Sa druge strane, iskustva nam nikad nije manjkalo. Svi smo svesni da se moramo političko organizovati, da ne smemo prekidati kontinuitet političkog delovanja i da mi sami najbolje znamo koji su nam prioriteti, koji kratkoročni a koji dugoročni interesi, kako na Kosovu u Gori, tako i šire u regionu.

Ne menjajući i ne odstupajući od našeg poroka da sve narode i nacionalne manjine, sve političke partije, cenimo više, te po toj osnovi verujemo svima i svim političkim partijama, osim sebi. Dodatak tome je i naša anemičnost da izdržimo na duge političke staze.

Politička kretanja i dešavanja u svetu i Evropi su dinamična. Biti u toku tih kretanja, zahteva permanentno praćenje, kontinuitet delovanja i aktivan odnos za interese svog naroda.

Bilo bi logično i politički neophodno ujedinjenje svih udruženja i partija i svih Goranaca, kako bi postali ozbiljan subjekt sa jedinstvenom strategijom uklapanja u politički tok i ostvarivanja interesa za Goru i Gorance. Međutim, umesto kolektivnog, bavimo se ličnim interesima, koji su za Goru pogubni.

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram