NAROD

Posmatrajući dešavanja u Gori, trudeći se da vas stalno informišemo o istim,na pamet nam padaju mnoga pitanja na koje ne možemo da nađemo prave odgovore.

Često se zapitamo postoji li manji a čudniji narod nego ovaj naš Goranski? Da toliko voli Goru a da toliko napada Gorance? Da toliko voli i toliko mrzi? Da hoda ponosno uzdignute glave (tako kao da ce nosem da para oblake ) a na najvećim ispitima pada vrlo lako? Da ima tako lep jezik i kulturu a da se kod kuće i u Gori služi tuđim jezikom i običajima? Tako veran svome narodu a onda odjednom spreman da menja sve što taj narod čini takvim kakav jeste?

 Da radi od jutra do mraka a da se uvek kuka kako je siromašan (ili mu nikad ništa nije dosta)? Da tako poštuje svoje komšije, a sa svojim najrođenijim zbog međe godinama ne razgovara? Da brzo zaboravlja neke velike stvari a inati se oko nekih sitnica? Da je toliko "hrabar" a
kukavicki gleda kako ga neki iz vlastite koristi guraju u propast? Da je tako plemenit i dobroćudan a da je toliko škrt na rečima a i delima kada treba da progovori protiv nepravde? Da je toliko pametan i inteligentan a da nemo posmatra kako mu pojedinci narušavaju sve što ima ? Da je za neke stvari toliko konzervativan a za neke pak i više nego moderan? Da se u njemu stvaraju tri ili četiri razlicita" naroda"? Da nikad ne gleda i ne komentarise svoje a uvek tuđe? Dokle vise? Kuda nas ovo vodi? Eto pitanja koja su i sama po sebi odgovori. 

Ne želimo nikome da solimo pamet ali smo morali da barem ovim jednim tekstom pokusamo da utičemo na nekog ako je to moguće dok još nije previše kasno.. :) 


Autor: Elmir

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram