HUMANITARNA AKCIJA KURBANI-GORA ZA AFRIKU



Pored svih aktivnosti o kojima smo ranije pisali povodom humanitarne akcije u Tanzaniji, vreme je da se osvrnemo na suštinu ove plemenite akcije a to je klanje kurbana i podela kurbanskog mesa najugroženijima u Dar es Salaamu.



Sam čin klanja kurbana jeste ispunjavanje dužnosti koju imamo kao pripadnici Islama, te na osnovu toga svaki pojedinac koji ima materijalne mogućnosti dužan je ispuniti ovaj vadžib (strogu obavezu) na najlepši i najbolji način u vreme Kurban Bajrama. Na ovaj način naša plemenita vera nas podstiče da pomažemo ugroženima i kod nas samih budi osećaj milosti i pažnje prema drugima i poboljšava naše medjuljudske odnose kroz ibadet i humanost.

U samoj akciji sakupljanja kurbana učešće su uzeli muslimani iz čitave Evrope, svih nacionalnosti. Ono na šta se posebno ponosim jeste jako dobar odziv Goranaca koji su čak 51 kurban poklonili siromašnima u Tanzaniji. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovoj akciji klanja kurbana sa dovom da Uzvišeni Gospodar ukabuli vaše kurbane i podari vam sreću na oba dva sveta.

Zbog razilaženja po pitanju prvog dana Bajrama u Tanzaniji, neki su prvi dan Bajrama obeležavali u utorak (15.10.2013.) a neki u sredu (16.10.2013.), mi smo odlučili iz predostrožnosti da kurbane koljemu u sredu 16.10.2013., te smo tu nameru sproveli u delo u prepodnevnim časovima u kompleksu turskog koledža izvršivši na taj način emanete koje smo preuzeli od naših ljudi.

Organizacija klanja kurbana, čitav proces sve do pakovanja kurbanskog mesa i podele istog je funkcionisala na visokom nivou praćena mukotrpnim radom i trudom tamošnjih stanovnika koji su se sjajno organizovali. Tačno se znalo ko šta radi i bili su podeljeni u timovima obeleženi majicama različitih boja što možete videti i na slikama. U ovom delu posla učestvovalo je preko 200 ljudi.

Nakon što je završeno klanje 1200 velikih goveda, prešli smo podeljeni po grupama u podelu kurbanskog mesa kroz najugroženija naselja Dar es Salaama. Važno je napomenuti da je u skladu sa verskim propisima a po hanefijskom mezhebu klana jedna krava za 7 osoba.

Prilikom deljenja kurbanskog mesa osećali smo veliko zadovoljstvo što je ulepšan Bajram ovim gladnim i napaćenim ljudima. Žene, deca i starije osobe koje su dobijale meso zahvaljivali su uz osmehe i nisu krili radost što će njihova trpeza makar na ovaj muslimanski praznik biti bogatija za meso koje većina njih jede samo jednom godišnje, a i za to ste vi zaslužni cenjeni donatori-nagradio vas Allah obilato inšaAllah. Uz to smo jedan deo kurbanskog mesa odneli i deci u sirotištu Mwandaliwa o čemu smo ranije pisali.

Uprkos kritikama koje smo dobili od pojedinaca čak i nekih službenika islamske zajednice u Dragašu kojima je smetalo to što ljudi iz Gore svoje kurbane šalju u Afriku a ne u Gori, mi znamo da je uradjena ispravna stvar i da su kurbani otišli na pravo mesto. A sami smo svedoci da se u Gori odredjena količina kurbanskog mesa baca zbog “neugodnog mirisa”, što je dovoljan pokazatelj koliko smo bahati i nezahvalni na blagodatima koje nam je Allah podario; pa šta onda reći za onu gladnu dečicu u Africi koju smo nahranili makar na jedan dan. Ono što mi bacamo u djubre je njihov san, pa uzmimo pouku i trudimo se ubuduće da budemo dobročinitelji zahvalni.


Goranci su još jednom pokazali svoju humanost i svoja široka srca na delu. Veoma dobar odziv i interesovanje pokazatelji su da Gora i Goranci i pored svojih problema i teške situacije imaju veliko humano srce i snage da pomažu čak i one na drugom kraju sveta; pa šta reći nego BRAVO ZA GORU!

Svi koji su učestvovali u akciji dobiće video materijal sa samog klanja i poedele mesa u skladu sa mogućnostima a u najskorije vreme. Nadamo se da ćemo sledeće godine imati još bolji odziv gde ćemo mnogo ranije isplanirati akciju u nekoj od Afričkih država. Očekujemo i vaše učešće i pozivamo vas da nas već od sada kontaktirate kako bi smo imali jasniju sliku o veličini akcije i samoj organizaciji.
U isto vreme ukoliko bude bilo zainteresovanih da zajedno sa nama putuju i sprovedemo akciju na najbolji mogući način, biće i te prilike. Pošto je akcija humanitarna želim spomenuti da se ni jedan prikupljeni cent ne troši na organizovanje akcije i na odlazak u Afriku, već svako ko putuje sam snosi troškove puta i boravka u Africi. Bićete blagovremeno obavešteni o sledećoj akciji ako Bog da i očekujemo vaše učešće. 

Da nam Uzvišeni Allah oprosti naše grehe, primi naša dobra dela i ibadete, da nam popravi naše stanje i da nam podari Džennet a sačuva nas vatre Džehennemske- Amin.


                                                                         Od srca vas pozdravljam najlepšim pozdravom
                                                                         Esselamu alejkum we rahmetullahi we beraktuhu.

                                                                        S’poštovanjem Eldin A. Murati

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram