GORANSKA SELA-ZLIPOTOK






Gldenao iz daljine, ovo selo ima izgled lastinog gnezda, vezano za strmi otsek. Zlipotok se kao potok pominje u Arhanđelskoj hrisovulji.

 S jedne i druge strane potoka, koji je zbog vilovitosti dobio svoje ime, prostire se atar ovog sela. Pojedini delovi sela nose sledeće nazive: Radof Dof, Sudišta, Ograđe, Pločice, Jarilice, Čardaci, Boriloica, Vaganče, Bitiloec, Peteruce, Stratorje, Zborište, Gabrojice (utrine), Zidišta, Košarski Dof, Šipov Potok, Popoica, Taurnik, Laški Put, Igrišta.


Planine Zlipotoka su: Šutman, Ovčinec, Vradžbinska Česma, Suvi Kladenac, Careva Česma, Dovenica, Dobri Studenac, Ježov Kamen, Rustanica, Crni Vrh i Lisičin Vrh.

Izvori i česme su: Vrajonec, Zagumena, Rečkova Česma i Čoporka Česma.

Kako se navodi u istraživanjima koje je izvodio dr Milisav Lutovac, u ovom selu ima dosta tragova koji su vezani za vreme kada su preci današnjeg stanovništva bili pravoslavne vere. Kako navodi u svojoj knjizi, da su tada najstariji ljudi (milslim na vreme kada je vršeno istraživanje) pamtili razrušenu crkvinu i groblje oko nje na mestu Zborišta u Ograđu. Ostatk tog groblja oko crkve je velika i debela nadgrobna ploča u koritu Zlpotoka.

Kod mesta gde je nekada bila zlipotočka vodenica blizu Kruševa postoji staro groblje koje narod zove Juručko Grobište. To je ostatak iz vremena kada su Juruci dolazili sa stokom na Šar-planinu.

Zlipotok je imao pre 1912. godine 170 kuća. Od tada stanovništvo se raseljavalo ili stradalo od gladi u Prvom Svetskom ratu.

Rodovi su delom starinički, a delom raniji doseljenici. Starosedeoci su Durakovci, Koskinici, Hadžinci, Koljkljevci, Bagaljevci, Kuačevci( ranije su se bavili puškarstvom) i Šukerinci. Doseljenici su: Krčovci (došli iz Krčova(Kičeva) kao stočari), Pelivanovci (poznate zanatlije-bozadžije u Beogradu). Rodovi kao što su : Tupanovci, Kutinci, Bašinci, Baskovci i drugi su potpuno iseljeni u Tursku.
Danas Zlipotok nije ni nalik kako je bio pre više od 100 godina ili kad je istraživanja radio dr M.Lutovac. Pre par godina selo je dobilo asvalt i sve više i više postaje urbanije. Takođe ono je najlepše za vreme letnjeg perioda kad se skoro svi njegovi stanovnici vrate u svoj zavičaj i tu provedu svoje godišnje odmore.

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram