GORANSKA SELA-KRUŠEVO





Kruševo je u dolinskom proširenju, tamo gde U Resteličku Reku utiče Zlipotok. Jedan deo naselja je po obodu rečne nanosne ravni. Selo je pre 1912 godine imalo 100 domova, da bi posle 30-ak godina ostalo samo 30 kuća, jer su se skoro svi njegovi stanovnici iselili u Tursku.


Stari nazivi pojedinih krajeva seoskog atara su : Kućišta (livade), tu je nekada bilo staro selo, što potvrđuju ostaci crkve i staog groblja. Takođe stari nazivi su: Balevo ili Popovo Brdo, Svibe, L'ka, Crešinjin Dof, Gladnica, Mučinova Livada, Barbula, Balevo Guvno, Čardaci (strana ispod sela).

Voda je izvorska: Česma u Krsta, Donja Česma (dobra voda) i drugi izvori. Kruševo ima šumu Jelak i planinu koju nazivaju Kruševska Planina.

Kruševo se deli u tri mahale: Uglješevsku, Cajkovsku i Odžinsku. Starinački rodovi su: Torevci, Abidinovci, Lakuševci i Dulevci. Doseljenici su: Alinci doseljeni iz Restelice na majčino imanje pre nekih 100 godina. Sem toga ima jedna kuća čiji je rod doseljen iz sela Bačke i jedna kuća čiji je rod doseljen iz Novog Sela.


Neki veliki rodovi su potpuno iseljeni u Tursku i druge krajeve, o njima je ostala uspomena u imenima mahala. Na primer iz Uglješevske mahale su se pre nekih 150 godina iselili i poslednji Uglješevci.


Danas Kruševo sve više i više podseća na varošicu, selo je asvaltirano, centar sela je pokockan. Selo ima kafane, poslastičaru, piceriju i prodavnice. Takođe postoji osnovna škola, biblioteka i mesna zajednica kao i ambulanta i policijska stanica.

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram