GORANSKA SELA-RADEŠA



Radeša je staro selo, pominje se u hrisovulji Sv. Arhangela Gavrila i Mihaila. Iz nekih naziva koji su očuvani do danas, kao Kurilovac, Štedim, Garčica, Velja Reka, vidi se da je srednjovekovna Radeša zahvatala znatno prostraniji atar prema severozapadu.


Selo leži u dolini Radeške Reke, tamo gde u nju utiče Logovački Potok. Podeljeno je u tri dela, Gornja Mahala, Donja Mahala i Peterce. Gornja Mahala ili Gornja Radeša leži na jednom stenovitom rtu između Radeške Reke i Logovačkog Potoka, Peterce je preko ovog Potoka, a Donja Mahala ili Donja Radeša na stranama Radeške Reke i Potoka. Sve tri mahale različitog su položaja, a udaljene su jedne od druge 200-300m.

Pored Radeše u Srednjem veku pominje se i njeno naselje Radešac. Sudeći po položaju, to će biti današnja Donja Radeša.

Moja Gora
Radesa
Položena na rtastom kamenitom uzvišenju, Gornja Radeša ( koja je i najveća) nema izvorske vode. Radešani su sa daljine iz Logaja kanalom doveli vodu. Ako nestane voda u vodovodu donose je sa reke i izvora Lokva, koji je udaljen od sela 1km.

U Donjoj Radeši do same reke postoji jak izvor-česma, čija je voda vrlo hladna.

Ostatak iz starih vremena je crkvina u Zagrajcu. Kažu da je ona bila manastir, sudeći po ostacima oko nje to je verovatno i tako bilo. U Donjoj Radeši bilo je staro grolje, gde je sada guvno. Još jedno groblje bilo je više mahale Peterce, pa je preorano.

Topografski nazivi pojedinih krajeva potiču iz vremena dok su preci današnjih Radešana bili pravoslavne vere: Stankov Studenac (Donja Šuma), Marina Mlaka ( pod Donjom Radešom), Dragonoški Kamen, Bosin Kamen, Bojčin Potok, Rajčina Košara (livada), Sbčevo Guvno (između Šainovca i Radeše), Bogdanica ( utrina), Veliki i Mali Popov Kamen (utrina), Borovac, Ravenj, Ravnište, Bef Kamen, Belo Kućište.

Planine su odmah iznad sela i prostiru se sve do šarskih vrhova: Više Livađe, Srednjica, Orlov Kamen, Bogdanica i Šiljegarnik.

Starinički rodovi u Radeši su: Đuraškovci, Milkovci, Tomevci i Meškovci. Doseljenici su: Čifčići doseljeni iz sela Šata ( Albanija), Odžinci u mahali Peterce, njihov predak je doseljen kao odža iz Zli Potoka pre više od 200 godina, a inače poreklom iz Mata. Neki kažu da su odžinci poreklom iz sela Bačke u Gori.



Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram