GORANSKA SELA-MLIKE I DIKANCE

MLIKE

Selo leži u dolini Brodske Reke, tamo gde ona izlazi iz tesnaca u ravan, tu se stiču još dva vilovita potoka. Na ovim planinama je današnje naselje. Jedan deo, sela, Dančina Mahala, bio je na desnoj strani Brodske Reke, pa ga je zatrpala bujica. Mlike je po predanju bila varošica, čiji su stanovnici poreklom iz Sirije. 

U selu je najstarija goranska džamija, na kojoj se vide dve ploče sa natpisima na arapskom jeziku. Prvi zapis na ploči koja je privezena uza zid kaže da je džamija podugnuta 1353 godine. A drugi zapis se odnosi na obnovu džamije 1751 godine. Okolo sela su njive:  Ograđe, Ljubane, Polje, Podgrobišta, Gornji Marin Dof, Donji Marin Dof, Gorčince (Medvode), Peskovci, Leništa, Podbašće, Okrovno, Dovnji I Gornji Udrojec, Kamenica, Las, Kotarišta i Kopanice.
Izvor: aljabakphoto.com
Planine su: Oblo i Stratorje, koje se takođe pominju u hrisovulji Cara Dušana. Drugi nazivi u planini i oko sela su: Carina, Dapče, Mangrce, Bučinje ( livade), Buke, Zabasovo, Gumena, Krs, Marin Dof,  Vršak, Ljigaci, Vukova Dupka, Jezero, Jedica (stočni groblje), Rudine.
Stanovnici sela Mlike su delom starosedeoci i delom doseljenici iz susednih sela. Starinci su: Odžinci, odnosno Aljabakovci, Koskinci, Kasovci. Doseljenici su: Alitovci, došli su iz susednog sela Baćke i Zejbekovci pobegli od čume iz Glivnika.

DIKANCE

Dikance je grupisano selo na terasi dosta visoko iznad Brodske Reke. To je staro naselje, jer se spominje u povelji Cara Dušana pod imenom drugi Brod sa zaseokom Grmljani, ovo poslednje mesto nosi i danas stari naziv, ali nije naseljeno.
Topografski nazivi su srpskog porekla, sigurno predaka današnjeg stanovništva: Grmljane ( njive 1km od Dikanca), Radić Kraj, Drdeve Kuće (njive), Golemo Kamenje, Mijalove Mlake, Ograđe, Zakrs, Trkence (njive i utrine), Rudine, Marin Dof, Krs, Vranićki Dof, Jankina Rupa, Rada Livada (preko reke), Borov Rit, Crkvište, Virje, Babje (utrina). Planine sela Dikanca su: Zdravički Kamen, Strga, Šiljegarnik, Zakrs i Pleote.
Dikance centar
Ostatak je „crkvina“ u Popovim Rupama iznad sela na putu  za Brod. Tu u Grmljanima i Radić Kraju ima tragova starih naselje.
U Dikancu ima tri mahale u kojima žive tri starinička roda: Karovci, Drangovci i Koklevci. Preci današnjeg stanovništva bili su nastanjeni blizu današnjeg sela u kraju Radiće.


Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram