GORANCI SVUDA A NIGDE



Kako ekipa našeg portala saznaje u poslednjih šest meseci podneto je preko 400 zahteva za azil iz Kosova u zemlje Evropske Unije. Od toga preko 200 zahteva podneli su Goranci. Zemlje za koje se Goranci uglavnom odlučuju su Švajcarska, Austrija, Nemačka i Francuska.

Međutim, zemlje u koje se naši ljudi prijavljuju više nemaju previše obzira za njihove zahteve azila kako od strane Goranaca, Roma pa i Albanaca. Podnosioci za azil sa Kosova smatraju se kao "azilanti iz ekonomskih razloga" ili "lažni azilanti". S’obzirom da nemamo svoju zemlju, ova konstatacija je donekle i istinita.

Kako nedovoljno razvijena, Gora, mladim Gorancima je teško da prežive tu, pa spas i bolji život traže na nekom drugom mestu. Za one hrabrije koji odluče da ostanu u Gori, obavezna je naklonost nekoj od političkih partija koje tvrde da rade za dobrobit Goranaca. Ukoliko želite da ostanate apolitični, od fizičkog posla nikako ne možete pobeći koji je slabo plaćen.

Zbog gore navedenih razloga Goranci, a pretežno omladina se ne retko odlučuje za beg u neke od zemalja Evropske Unije.
Tako tražeći sebe, tražeći način da preživimo zapravo smo svuda i nigde, a tamo gde nam je najdraže i najmilije na našu veliku žalost tamo nam je i najteže...

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram