BAJRAMSKI FESTIVAL-ZABORAVLjENE VREDNOSTI GORE

MojaGora
Izvor:GoraPress

U selu Mlike kod Dragaša  u organizaciji grupe omladinaca iz dijaspore i meštana održan je Bajramski festival.


Festival je počeo izložbom umetničkih slika Fadilja Imerija i Mevaipa Koske, čiji su radovi ukrašavali centar sela Mlike. 


Nakon akšam namaza program je nastavljen izvođenjem ilahija i kasida Sejfidina Harunija, gorskog kantautora, čije su ilahije slušane širom Balkana.

Poseban ukras večeri je svakako bio pisac Ramadan Redžeplari, koji je svojim kazivanjima vratio u prošlost i podsetio na izgubljene vrednosti koje su krasile Goru.


"Ovaj festival nema nikakvu političku pozadinu niti je to inicijativa neke nevladine organizacije, nego je to čista želja nas iz dijaspore da ove bajramske dane ulepšamo jednim ovakvim skupom, prosto kazano od naroda za narod", rekao je na otvaranju Festivala moderator programa Ilber Redžepi.
Koji je naveo da je razlog zašto se baš festival održava u selu Mlike to što je Mlička džamija jedna od najstarijih džamija u ovom delu Evrope.

Džamiju je izgradio Ahmet Aga, vođa familije Aga, 1238. godine po gregorijanskom kalendaru (sefer 688. po hidžri).
Prema rečima organizatora, krajnji cilj ovog festivala je da se uputi apel svim relevantnim činiocima da urade nešto po pitanju očuvanja kulturnog nasljeđa Gore i da se u dogledno vreme restaurira Mlička džamija i uredi mezarje u neposrednoj blizini džamije. 


Svakako je neophodan i jedan muzej koji bi udomio najvrednije eksponate iz Gore i sačuvao od zaborava sve što predstavlja kulturnu baštinu ovog kraja.

IZVOR: GORAPRESS

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram