BAJRAMSKI FESTIVAL U SELU MLIKE



U ove mubarek Ramazanske dane u Gori nam stiže jedno duhovno osveženje inicirano od grupe Goranaca iz dijaspore povodom dolazećeg Ramazan Bajrama, u četvrtak 08. avgusta ove godine.

Grupa entuzijasta predvođena inicijatorom – imamom Ilberom Redžepijem, kao i drugim entuzijastima kao što su izvođač ilhija i kasida Sejfidin Haruni koji će svojim džennetskim glasom dočarati svu duhovnu vrednost ove vrste umetnosti i približiti na tren srca svih posetilaca mirisu dženetskih vrtova, kao i umetnika Fadilja Imerija koji će svojim slikama i drugim umetničkim delima dati puni doprinos svojom izložbom koja će biti postavljena u dvorištu mličke džamije.

Naravno tu je i nezaobilazni ključar i čuvar goranskog nacionalnog blaga koji je skoro čitav svoj život posvetio promovisanju naših goranskih vrednosti, hadžija Ramadan Redžeplari čiji će duborezi u drvetu krasiti ovu umetničku izložbu, kao i njegova književna dela koji su najoriginalniji etnopečat goranskih vrednosti koji pobuđuju veliku pažnju kako u regionu tako i u čitavom svetu.


U centru sela će biti postavljena bina, odnosno jedan mali vremeplov u najoriginalnijem etno-stilu svojstven Gori i Gorancima, koje nas čine drugačijim od drugih, najorignalnijom etničkom grupom na Balkanu, pa i šire. Oko ostalih pojedinosti organizatori ove versko-kulturne manifestacije u čast dolazećeg Ramazan-Bajrama posetioce će se upoznati na sam dan manifestacije, a koje bi trebalo biti neko prijatno iznaneđenje.

Početak programa je predviđen u 19,00h likovnom izložbom,( izložba umetničkih slika, duborezi, i druge umetnički radovi) sa tradicionalnim goranskim motivima. Oko 20:00h program će biti nastavljen učenjem časnog Kur‘ana, te izvođenje i goranskih narodnih pesama, goranskih priča, trenuci poezije…

Oko kapaciteta mesta za parkiranje organizatori su se pobrninuli da parking prostora bude za stotinjak automobila.

U nadi da će ova menifestacija proteći u najboljem redu, za željama da ove pregalace goranske kulture naš dragi Allah nagradi adekvatnom nagradom svim žiteljima Gore bilo da se gde nalaze želimo ugodne mubarek Ramazanske dane.

IZVOR: VILA-GORANKA

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram