Zato što poštuju tradiciju. U beogradskoj poslastičarnici "Pelivan" sladoled, kolači i boza se već 162. godine prave po istom receptu.
Slatku bajku prožetu
orijentalnim ukusima započeo je Mustafa Pelivani, koji je davne 1851. godine sa
Gore došao u Beograd. Novac za otvaranje poslastičarnice zaradio je boreći se
na takmičenjima kao rvač, a turska reč "pelivan" upravo to i znači -
rvač.
U ponudi male porodične manufakture, u početku su bili tradicionalni turski slatkiši: kadaif, baklave, krempite, šampite, alva, žito i sladoledi, kao i osvežavajući napici - boza i limunada.
I danas, posle više od 160 godina, ove poslastice se i dalje spremaju prema nepromenjenoj recepturi.
"Neke mušterije kažu da nam sladoled nije isti kao pre 30 godina, ali ja tvrdim da su pravljeni po starim receptima, jedino što ni mleko, ni druge namirnice koje koristimo nisu iste kao pre 30 godina, to je ono što se možda promenilo", tvrdi jedan od vlasnika poslastičarnice.
U ponudi male porodične manufakture, u početku su bili tradicionalni turski slatkiši: kadaif, baklave, krempite, šampite, alva, žito i sladoledi, kao i osvežavajući napici - boza i limunada.
I danas, posle više od 160 godina, ove poslastice se i dalje spremaju prema nepromenjenoj recepturi.
"Neke mušterije kažu da nam sladoled nije isti kao pre 30 godina, ali ja tvrdim da su pravljeni po starim receptima, jedino što ni mleko, ni druge namirnice koje koristimo nisu iste kao pre 30 godina, to je ono što se možda promenilo", tvrdi jedan od vlasnika poslastičarnice.
Danas su u ponudi i
"moderni" kolači od kojih se najbolje prodaju švarcvald torta, moskva
šnit i čizkejk.
Ipak, ono po šta se
tradicionalno dolazi u "Pelivan" su sladoledi i baklave, i naravno
boza koja se naročito preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja B vitamina.
"Dolaze nam muževi, očevi, rođaci žena koje su se porodila, ili koje su trudne i naručuju: 'Litar, dva, boze za trudnicu", objašnjava nam vlasnik.
"Dolaze nam muževi, očevi, rođaci žena koje su se porodila, ili koje su trudne i naručuju: 'Litar, dva, boze za trudnicu", objašnjava nam vlasnik.
"Ovaj zanat se prenosio s generacije na
generaciju, sa oca na sina, decenijama. Moj čukundeda je tako učio rođake koji
su zatim otvarali svoje poslastičarnice, pa danas u svim većim gradovima Srbije
imate poslastičarnice koje se zovu 'Pelivan', njemu u čast", objašnjava
jedan od vlasnika poslastičarnice.
Zanimljivo je i to da se veruje da je upravo Mustafa, u tadašnju Jugoslaviju prvi doneo sladoled u kuglama, koji se do tada samo "točio".
Zanimljivo je i to da se veruje da je upravo Mustafa, u tadašnju Jugoslaviju prvi doneo sladoled u kuglama, koji se do tada samo "točio".
Nema komentara:
Objavi komentar