DA SE NE ZABORAVI TRAGDEIJA U RESTELICI


Na Kosovu je tog ponedeljaka 13.02.2012. godine proglašen dan žalosti nakon što je u snežnoj lavini koja se desila u subotu 11.02.2012. godine u selu Restelica, opština Dragaš, Gora stradalo deset članova porodice Reka, čiji je najmlađi član imao dve godine.



Spašena je samo petogodišnja devočica sa neznatnim promrzlinama na rukama koja je privremeno bila zbrinuta u bolnici, a prvu pomoć pružili su joj lekari na licu mesta.

Da se podsetimo u selu Restelica, Gora na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije, u snežnoj lavini oštećeno deset do 15 kuća, od kojih su samo dve bile naseljene i u njima je živela porodica Reka.

Lavina koja se 11.02.2012. godine obrušila na kuće nanela je sneg visine oko deset metara, prečnika 500 metara. Tragedija se dogodila rano ujutru kada su članovi porodice Reka još spavali. Tri kuće su u snežnoj lavini potpuno potonule.

Tog dana su na licu mesta radi ukazivanja pomoći bili lekari iz Doma zdravlja u Dragašu, pripadnici Kosovske policiske službe, Kfora, ali i brojni meštani iz sela u okolini koji su lopatama pokušali da raščiste sneg i pomognu da se pronađu žrtve i spasi petogodišnje dete.


Kao jedinoj preživjeloj iz nesreće u Restelici, Amseri Reki data su mnoga obećanja. Kuća, zemljište i novac bila su samo neka od obećanja od strane institucija. I tada predsednica države, Atifete Jahjaga je izjavila da će izdvojiti 10 hiljada eura za porodice koje je zadesila ova katastrofa.
"Predsednica će izdvojiti 10 hiljada eura iz fonda Kancalrije predsednice kako bi pomogla hitnim potrebama porodicama pogođenim katastrofom u selu Restelica", stoji u saopštenju objavljenom od strane Predsedništva dana 12.02.2012. na dan kada se desila tragedija.

Staratelj Amsere Reke je bio njen deda Kamber. On je rekao da Amsera još uvijek ništa nije dobila od Predsedništva niti od ostalih koji su obećali takvu pomoć.

Međutim meštani Restelice nisu čekali da im pomoć dođe od kosovskih institucija. Skupili su 19.000 eura, napravili projekat i za tri sedmice 150 dobrovoljaca dalo je doprinos da se tragedija ne ponovi.



Napravili su tarabe od drva u cik-cak formi- kako bi sprečili lavinu da se pokrene. Nakon toga su kupili šine, gvozdene čvrste šine, koje su četiri u toj tarabi i iznad njih su postavili mrežu od armature ‘sedmica', kako bi u slučaju da lavinu pokrene vetar da sneg prolazi kroz te rešetke, izgubi snagu i ne pokrene se.”

Većina meštana ovog naselja živi u inostranstvu, ali oni koji i dalje žive u ovom delu Restelice još uvek brinu za svoju sigurnost.

Ne zaboravimo tu  subotu 2012. godine kada je u Restelici, deset naših sunarodnika odneo sneg.

Nema komentara:

Objavi komentar

Instagram